Saya Bersedia Menghadap Sultan Johor - Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub, menyatakan kesediaannya untuk menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, untuk memberi penjelasan berhubung isu berceramah di sebuah masjid di sini semalam.Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (AMANAH), berkata sebagai rakyat Johor, beliau menjunjung kasih kepada Sultan Ibrahim kerana menitahkan beliau menghadap.

“Saya patuh (terhadap titah) dan ini adalah peluang terbaik saya untuk nyatakan dan perjelaskan segala-galanya kepada Tuanku.

“Saya masih menunggu bilakah masa saya boleh menghadap Tuanku dan selepas itu saya akan mengadakan sidang akhbar atau mengeluarkan kenyataan selanjutnya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis jamuan Tahun Baharu Cina peringkat Parlimen Pulai di Padang Bukit Indah, Taman Bukit Indah di sini, hari ini.

Terdahulu, Sultan Ibrahim, dalam kenyataan di laman Facebook rasmi Tuanku, menzahirkan kemurkaan dengan tindakan seorang menteri yang dikatakan memberi ceramah di dalam sebuah masjid di Johor Bahru, semalam.

Sultan Ibrahim mengingatkan bahawa menjadi peraturan bagi semua masjid di Johor iaitu tidak sesiapa dibenarkan berceramah terutama di dalam masjid atau kawasan sekitarnya, kecuali yang mendapat tauliah dan kebenaran yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ).
Semalam, viral di media sosial sebuah rakaman video menunjukkan seorang menteri Kabinet berceramah di dalam sebuah masjid di Johor Bahru.


Baginda bertitah, semua pengerusi dan ahli jawatankuasa masjid supaya sentiasa mematuhi peraturan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) dan bertanggungjawab untuk memastikan perkara seperti ini tidak berulang.

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post